Отиди в съдържанието

Блог

Прочети интересни статии в блога на easybook.bg

Защо трябва да отменя резервираните услуги в посочения от Търговеца срок?

- от easybook

Когато използваме Easybook за да резервираме час при любимия си фризьор или запазваме време за релаксиращ масаж, ние сключваме договор от разстояние директно с Търговеца. Easybook посредничи между нас, като Клиенти и Търговеца, помагайки ни да организираме взаимно и оптимално нашето време. 
На всеки от нас се случва обаче да се наложи да пренареди графика си, дали поради внезапно изникнал ангажимент или поради други необичайни обстоятелства в ежедневието ни.
 

  • Мога ли да отменя часа си след като вече съм заплатил за услугата?

Разбира се! Easybook защитава интересите както на Клиентите, така и на Търговците, поради което осигурява безпроблемно упражняване на правото на отказ, дадено на всеки Клиент – физическо лице, което има качеството „потребител“.
 

  • В какъв срок мога да се откажа от резервираната услуга? 

Общия законов срок за упражняване на правото на отказ е 14 дни от сключване на договора. 

Изпращането на съобщението за отказ от резервирани услуги се осъществява чрез клик на бутон за отказ в меню „Резервации“ в клиентския профил и последващо попълване в електронен вариант на стандартен Формуляр за Отказ, който Клиентът получава и връща по имейл до Оператора. Клиентът следва да посочи банкова сметка за изплащане на дължимите суми във Формуляра за Отказ, като правото на отказ се счита за упражнено след получаване на попълнения Формуляр за Отказ от Оператора. Операторът се задължава да администрира полученото съобщение за упражняване право на отказ към съответния Търговец.
 

  •  Какъв е срокът, когато съм запазил услуги с точна дата, час и срок за изпълнение? 

Законовият срок обаче е неприложим при резервирането на множество видове услуги, които се изпълняват в точен час, предпочитан и посочен от Клиента и свободен за Търговеца. 
 

Затова с посредничеството на Easybook Търговците предоставят възможност на Клиентите да се откажат от правото си в определен период преди началния час на предоставяне на услугата. Така Клиентът може да се освободи от поетия ангажимент като заплатената от него сума се възстановява, а Търговецът е своевременно уведомен и използва времето си за следващ клиент. 

Търговецът може да определя момента, до който Клиентът може да се откаже от договора за предоставяне на услуга, както и да определя неустойки и/или насрещни такси при спазване на императивните норми на закона. 

Easybook оповестява тази информация по недвусмислен начин в представената на платформата оферта на Търговеца, доколкото Търговецът е предоставил такава.
 

  • Какво следва ако не упражня правото си от отказ своевременно?

В случаите, в които услугата е резервирана и заплатена и Клиентът не се яви, без да е упражнил предварително право на отказ спрямо Търговеца, в изрично предвидения за това срок, Клиентът губи правото да използва услугата по-късно, като не му се дължи връщане на платената цена. 

На Клиента не се дължи връщане на платената сума и в случаите, в които отмени резервация след указания от Търговеца срок.
 

  • Дължа ли на Търговеца такса за отменената резервация?

Във всички случаи на допълнително предоставено право на отказ същото се упражнява от Клиента-потребител срещу такса за упражняване на право на отказ в размер на 4 /четири/ лева, която се удържа от платената от Клиента сумата.

* Настоящата статия не представлява правен съвет и цели единствено да запознае читателите с техните права по темата. За повече информация и съдействие или нужда от консултация, можете да се свържете с Адвокатско дружество „Дилова и Партньори“.